VALOVITA LEPENKA

Priljubljen material embalaže za industrijo in ekonomijo

Zgodovina valovite lepenke

V primerjavi z lesenimi škatlami, sodi in steklenimi posodami je valovita lepenka precej mlajša embalaža, saj še nima niti 150 let. Američan Albert L. Jones iz New Yorka je leta 1871 registriral patent za izdelavo valovite lepenke.

Še nekoliko starejši je patent Angležev Edwarda Charlesa Healeyja in Edwarda Ellisa Allena (1856). Takrat narebričenega papirja še niso uporabljali kot embalaže, ampak kot material za izdelavo trakov za vpijanje znoja za klobuke.

Prosimo kontaktirajte našo ekipo za stranke:

Valovito lepenko dobimo s predelavo papirja. Nastane tako, da zlepimo skupaj vsaj en gladek in en valovit sloj papirja. Papir je lahek material, ki je v valovitem oz. narebričenem stanju izredno trpežen. Valovita oblika je zato glavna značilnost ali »duša« valovite lepenke.

Iz te lahke konstrukcije papirja nastane izredno stabilna embalaža. Skrivnost stabilnosti se skriva v valoviti obliki.

Ta je ustvarjena v prvem koraku izdelave valovite lepenke. Sloj papirja z zvitka najprej navlažijo, nato pa ga segrejejo in pošljejo skozi valj za ustvarjanje valovite oblike. Toplota, vlaga in narebričeni valji papir nato oblikujejo v želeno valovito obliko. Gre za nekakšen postopek kodranja – prepogibanje ali zlaganje papirja ne bi imelo enakega učinka.

Valoviti del je lahko izdelan v različnih dimenzijah.

Glede na višino ločimo naslednje vrste valov:

  • A-valovi – 4,0–5,0 mm
  • C-valovi – 3,1–4,0 mm
  • B-valovi – 2,2–3,1 mm
  • D-valovi – 1,9–2,2 mm
  • E-valovi – 1,0–1,9 mm
  • F-valovi – 0,6–1,0 mm

Embalaža iz valovite lepenke

Tricor vam obljublja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

Tricor od leta 1968 razvija in proizvaja embalažo iz valovite lepenke. Od 2013 ima Tricor tudi lastni najsodobnejši obrat za proizvodnjo valovite lepenke. Danes na naših lokacijah izdelujemo valovito lepenko v skladu z vašimi potrebami. Dolgoletne izkušnje na področju pakiranja nam omogočajo, da strankam zagotavljamo trajnostne rešitve embalaže z dodano vrednostjo, kot denimo oblikovanje embalaže in optimizacija celotnega procesa ter dobavne verige v povezavi z inovativnimi konstrukcijami.

Valovita lepenka je zelo naraven in trajnosten izdelek!

Valovita lepenka je biološko razgradljiva. Za izdelavo valovitega kartona uporabljamo samo izdelke, ki jih je mogoče reciklirati, kot sta surovi papir in lepilo. Valovita lepenka je sestavljena izključno iz obnovljivih surovin. Valovita lepenka je torej ekološko dragocen izdelek za recikliranje. Embalaža iz valovitega kartona je okolju prijazna in trajnostna.

Surovine za proizvodnjo valovitega kartona kupujemo ločeno. To je v zadnjih nekaj letih v podjetju poskrbelo za nenehno izboljševanje spektra materialov. Nabavljamo samo surovine, ki izpolnjujejo naše zahteve glede visoke kakovosti. Iz teh visokokakovostnih surovin nato izdelujemo embalažo iz valovite lepenke.